Vol plezier

10x voordelen van in een dorp wonen

“Maar in een dorp is toch niets te beleven?” Wanneer je in een dorp woont herken je deze vraag vast wel. De stad lijkt vaak veel meer te bieden te hebben. Je hebt winkels om de hoek en er is altijd iets te doen. Toch heeft wonen in een dorp ook een heleboel voordelen. Ik, William, deel er vandaag 10 met jullie. 

 1. Natuur
  In een dorp ruik je de natuur. Het is heerlijk om door de polder naar huis fietsen. Je huis staat waarschijnlijk aan een rustige weg, dus ja kan ’s nachts heerlijk slapen zonder auto’s die ontzettend snel langs je huis rijden.Het is er rustig en je kan altijd genieten van de koeien die in het weiland lopen.
 2. Kroeg
  Elk dorp heeft zijn eigen kleine kroeg. En zeg nou zelf, wat is er gezelliger dan een biertje doen in je eigen stamkroeg? Je kent iedereen en er is altijd wel iemand te vinden met wie je gezellig een biertje kan drinken.
 3. Verkeer
  Je hoeft nooit te wachten voor het stoplicht, want de meeste dorpen hebben geen stoplicht. Nergens voor nodig toch, want het is er toch niet druk? Als kind kon je prima zonder je ouders over straat, want auto’s reden er nauwelijks.
 4. Uitgaan
  De meeste dorpen hebben dan wel geen discotheek, maar wie kan mij een discotheek noemen die kan tippen aan de gezelligheid van een mooi boeren tentfeest? Gewoon een tent middenin een lokaal weiland. Gegarandeerde gezelligheid.
 5. Plat praten
  Andrea zal het hier vast niet mee eens zijn, maar plat kunnen praten is zo fijn. Niemand die je verbetert wanneer je “ik heb hun gezien” of “hij heb meer verkocht als mij”.
 6. Begroeten
  Wanneer je in een dorp woont ken je veel mensen. Je hoeft je dus nooit alleen te voelen wanneer je op straat loopt. Je groet niet alleen je buren, maar ook de mensen die drie straten verderop wonen. Wanneer je naar de supermarkt gaat kost het dan ook altijd veel meer tijd, want er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Je hond uitlaten is lukt ook niet anoniem, want er is altijd wel iemand die je begroet. Gezellig, toch?!
 7. De ruimte
  Als kind kon je altijd buiten spelen, want er was ruimte genoeg. Niet alleen in de speeltuin, maar er waren genoeg andere plekken waar je heerlijk buiten kon spelen. Slootje springen, voetballen, boomhutten bouwen en natuurlijk een skelterrace, het kon allemaal. En er was ruimte genoeg voor.
 8. De afstanden
  Een hapje bij een goede vriend eten of een avondje samen gamen. Wanneer je in een dorp woont ben je altijd snel bij elkaar, dus spontane afspraken zijn zo gemaakt. Gezellig, toch?!
 9. Dorpse nuchterheid
  Mensen die in een dorp wonen hebben hun nuchterheid nog niet verloren. Ze maken zich niet zo snel druk om dingen en bekijken alles altijd op die manier. Problemen? Die zijn er om opgelost te worden en negenennegentig van de honderd keer is het niet zo erg als het lijkt.
 10. Mien merk
  Als laatste, de mooie trekkers die je ziet op het plattenland. Die wil je toch niet missen?!

Wonen jullie liever in een stad of een dorp?

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

6 Reacties

 • Reply Anne 16 oktober 2015 at 10:12

  Dat je je buren (en een groot deel van de rest van het dorp) kent, vind ik een groot voordeel. Het is leuk om elkaar te begroeten bij het langs lopen, dat zie ik in de stad nou nooit gebeuren.

  Wel vind ik het jammer dat in een dorp dingen die ‘anders’ zijn dan hoe het normaal is, niet zo makkelijk worden geaccepteerd. In de grote stad hebben ze alles al eens gezien dus vind men het niet zo vreemd meer allemaal.

  • Reply Andrea 16 oktober 2015 at 10:51

   Dat herken ik wel, ja! Ik kan in de stad veel makkelijker besluiten om iets anders te doen dan de mensen om me heen, maar wanneer je in een dorp iets “anders” doet dan val je direct op. Dat komt denk ik ook wel doordat iedereen elkaar kent, daardoor valt het meteen op wanneer je besluit een andere kant op te gaan dan de rest. (Ik denk trouwens wel dat dit, gelukkig!, ook wel een beetje verschilt per dorp)

 • Reply Alienke 16 oktober 2015 at 11:22

  Mien merk #geweldig hahah

  • Reply William 18 oktober 2015 at 16:48

   Poah, blijft geweldig. Deze is ook grappig

 • Reply Marieke Neuteboom 17 oktober 2015 at 13:33

  Hoi hoi!! Leuk stukje geschreven broer!! Kopje suiker, pak melk of eieren halen bij de buren..was ook nooit geen probleem bij de buren in het dorp!! Bij ons in de stad nu ook niet trouwens, maar de winkels zijn hier wAt langer open! 😉
  Liefs je zus

  • Reply William 18 oktober 2015 at 16:45

   Hoi zus, inderdaad altijd makkelijk buren waar je melk voor de pannenkoeken kan lenen.

  Reactie