Vol plezier

10x Waarom een studentenvereniging een toegevoegde waarde heeft

Inmiddels ben ik, Andrea, vijfdejaars bij mijn studentenvereniging nsr en kan ik dus wel zeggen dat ik aardig een mening heb gevormd over het lid zijn bij een studentenvereniging. Ik zeg hier trouwens niet mee dat ik alles weet en dat ik gelijk heb, maar ik wil vandaag graag met jullie delen waarom ik het lid zijn bij nsr een toegevoegde waarde vind voor mijn studententijd. Lees dus snel mee! 

 1. Als redelijk onzeker meisje kwam ik van de middelbare school. Ik had geen idee van de grote stad en mijn leven was vrij saai. Ik ging naar school, catechisatie en de jeugdvereniging van de kerk. Toen ik lid werd bij nsr leerde ik Rotterdam snel kennen en kreeg mijn leven snel invulling. Anders was ik waarschijnlijk alleen maar bezig geweest met mijn studie.
 2. Bij nsr ontwikkelde ik mijn geloof. Ik bezocht vieringen, zat in een kring, mocht drie jaar een kring leiden en was zelfs een jaar nestor* van mijn dispuut.
 3. Vriendschappen. Bij mijn dispuut (een kleinere, vaste groep binnen de vereniging) heb ik nieuwe mensen ontmoet en een aantal daarvan zijn goede vrienden geworden.
 4. Er zijn altijd mensen bij wie je terecht kan. Ook toen ik ging stoppen met mijn eerste studie (econometrie) waren er mensen voor me die me hielpen. Ze begrepen mijn beslissing en hielpen me met mijn zoektocht naar vervolgstappen.
 5. Je bent nooit alleen in je (nieuwe) studentenstad. Er is altijd wel iemand om samen mee te eten of een spelletje mee te spelen.
 6. Persoonlijke ontwikkeling. Ik ontwikkelde niet alleen mijn geloof, maar werd ook minder onzeker. Ik leerde voor een groep te staan, was voorzitter van commissies binnen mijn dispuut en deed zelfs een commissie binnen de vereniging.
 7. Zelfstandigheid. Door nsr ging ik in Rotterdam wonen en moest ik op eigen benen leren staan. Gelukkig mag ik haar altijd bellen, maar op kamers gaan leert je zoveel.
 8. Je leert nieuwe standpunten kennen. Het is altijd goed om je vertrouwde omgeving te verlaten. Nieuwe mensen tonen je ook  een nieuwe mening. Daarnaast is de grote stad anders dan een dorpje, dus mensen hebben ook een andere mening over veel dingen.
 9. Alle mooie dingen die ik met mijn dispuut heb gedaan. Reizen naar onder andere Praag en Berlijn, weekendjes in Nederland, kroegentochten en vrouwenavond. En natuurlijk nog veel meer!
 10. Last, but not least. Veel gezelligheid. Die had ik zeker niet willen missen.
Hier sta ik als sjaars in Praag

Hier sta ik als sjaars in Praag

* In mijn jaar als nestor hield ik me (samen met de kringleiders) bezig met de invulling van het christelijke deel van het dispuut.

Wat vind jij van studentenverenigingen? Zou je lid worden? 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

2 Reacties

 • Reply Waarom ik een sponsorkindje heb. - 25 november 2015 at 07:04

  […] mijn tijd bij mijn studentenvereniging heb ik al meerdere keren een avond meegemaakt waarbij het over geld ging. De manier waarop je met […]

 • Reply Een nieuwe stad, een nieuwe kerk - 3 februari 2016 at 07:06

  […] dat de gemeente ook buiten de wekelijkse diensten actief is. Ik heb nu nog een kring bij mijn studentenvereniging, maar na dit jaar word ik lid-af en dan ben ik mijn kring kwijt. Een kring bij de kerk, dus. […]

 • Reactie