Uitdagingen, Vol avontuur

4 tips voor links rijden in Ierland

Afgelopen maand hebben Andrea en ik met vrienden in Ierland rondgereden met de auto. In deze blog geef ik een viertal handige tips om je eerste keer Ierland met de auto tot een succes te maken. Deze tips gaan je helpen om je eerste kilometers aan de linkerkant van de weg tot een succes te maken. Benieuwd naar onze tips: lees dan snel verder. 

Tip 1: De auto

Wij hadden vooraf een auto gehuurd bij Europcar op de luchthaven in Dublin. Na eerst wat rondgekeken te hebben op internet kwam deze het beste naar te voren op het gebied van service en prijs. Europcar raden ons aan om een automaat te nemen in plaats van een handgeschakelde auto, maar 200 euro meer betalen voor een auto was ons iets te veel. Als ik hier op terugkijk is het schakelen precies het zelfde gevoel alleen schakel je met links. Dus als je in Nederland ook een handgeschakelde auto rijdt huur die dan vooral. Zo bespaar je op eenvoudige manier toch weer €200. Ook het rechts in de auto zitten is na 5 minuten heel normaal, blijf de eerste paar minuten gewoon achter je voorganger aanrijden (vergeet ondertussen niet de borden te volgen :P). Kortom, neem een handgeschakelde auto en vergeet niet rechts in te stappen 😉

Een extra mini-tip: Een navigatiesysteem is zeker een aanrader om makkelijk het eerste stuk om uit Dublin te komen. Wij hadden een geupdatete Garmin navigatiesysteem van thuis meegenomen en vonden de weg zo zonder problemen gaf alle snelheden en borden goed aan. Ook op latere tripjes was het erg makkelijk, omdat we meer van de omgeving konden genieten en niet naar de wegenkaart hoefden te kijken.

Tip 2: De wegen

Als je vanaf het vliegveld in Dublin wegrijdt kom je gelijk op een tolweg. Deze tolweg gaat via een scan die je nummerbord registreert. De tol moet je binnen 24 uur betalen en dat kan online of bij de meeste benzinepompen. Daarnaast hebben ze rond Dublin nog een aantal normale tolwegen waar je met cash kan betalen, deze tolwegen kosten ongeveer 3 euro. De snelwegen in Ierland zijn goed onderhouden en meestal drie rijbanen breed. Als je de snelweg afgaat worden de wegen een kronkeliger en gaan met 80 kilometer per uur richting kleine dorpjes waar je snel moet afremmen.
Tip: bumperkleven is erg vervelend, zeker als je nog moet wennen aan de kronkelwegen en het links rijden. Ga soms even aan de kant van de weg staan en laat gehaaste medeweggebruikers even inhalen. Sommige Ieren rijden echt als gekken over de bochtige wegen waar een toerist 60 km/h al gewaagd vindt.

Tip 3: Schapen

De mooiste wegen met de grootste uitdaging zijn de landweggetjes in Ierland. Op de eerste dag waren deze wegen niet fijn maar naar een paar dagen werden deze wegen een gewoonte en was de snelweg maar saai stuk weg. Deze landweggetjes maakten het rijden door Ierland extra leuk, omdat je moest wachten voor een schaap. Let dus goed op er kan zo maar een schaap onder je auto liggen.

Tip 4: Gewoon doen

Als laatste tip wil ik jullie meegeven: gewoon doen. De eerste paar kilometers is het even extra goed opletten en dan gaat het allemaal vanzelf. Als je op vakantie gaat met vrienden zit er altijd wel iemand naast je die met je wil kijken en je scherpt houdt. Tijdens de zeven dagen dat ik heb gereden ben ik 1 keer op de rechter baan beland (gelukkig kwam er geen auto tegemoet).
Vind je het nog spannend? Neem iemand mee die met je mee wil kijken. Dat scheelt enorm. Al is het maar omdat er iemand kijkt of je wel links blijft rijden.

Zal jij het aandurven om links te rijden?

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

Nog geen reactie. Laat jij de eerste achter?

Reactie