Uitdagingen

Digitaal minimaliseren

Minimalisme is  hip. We gooien massaal onze spullen weg en de boeken van Mari Kondo waren niet aan te slepen toen ze werden uitgegeven. We zoeken naar een manier om met minder te leven en geluk te vinden in andere dingen. Toch wil ik het vandaag over iets anders hebben, namelijk digitaal minimaliseren. De rest komt een andere keer wel. Benieuwd hoe en waarom ik online minimaliseer? Lees snel verder! 

Waarom

Het waarom van mijn zoektocht naar digitale rust en eenvoud is eigenlijk heel simpel. We krijgen elke dag ontzettend veel prikkels binnen. Facebook en Instagram blijven nieuwe updates tonen en er is altijd wel iets nieuws te vinden. Ik was het zat om altijd in die chaos te zitten en mijn leven te laten bepalen door sociale media en kwam in actie. Ik kan (nog) niet zeggen dat ik helemaal zonder Facebook, Instagram en Twitter leef, maar er zijn in ieder geval minder prikkels.
Ook offline heb ik genoeg opgeruimd. Ik probeer zo min mogelijk onnodige dingen te bewaren op mijn computer. Op die manier ben ik niet eindeloos op zoek naar dat ene belangrijke bestand of naar die ene leuke foto. Dat scheelt mij veel tijd, energie en vooral frustraties.

Oké. Ik hoop dat het duidelijk is waarom ik ook digitaal wil minimaliseren. Tijd voor de tips.

Online

 1. Facebook.
  Kijk eens kritisch naar je vriendenlijst en je lijst met vind-ik-leuks. Begroet je al je vrienden ook wanneer je ze op straat tegenkomt? Of zijn het alleen maar Facebookvrienden omdat je ze dan stiekem kan stalken? Ik kijk regelmatig naar mijn vriendenlijst. Op die manier hou ik die zo compact mogelijk (nou ja, bijna 300 vrienden is niet compact…). Dat scheelt in ieder geval een heleboel updates. Een andere optie is iemand niet meer volgen. Op die manier zie je ook veel minder op je scherm.
  Kijk ook eens naar alle pagina’s die je leuk vindt. Ik heb geprobeerd alle winkels te verwijderen, zodat ik niet word verleid om nieuwe spullen te kopen en ook pagina’s die mij niet aanspreken verwijder ik regelmatig. Zo hou ik mijn lijst netjes. Alleen bloggers, leuke restaurants en lokale pagina’s.
 2. Twitter, Instagram en andere sociale media.
  Eigenlijk bekijk ik ook deze pagina’s kritisch. Wie volg ik en waarom. Ik probeer zo min mogelijk commerciële pagina’s te volgen en vooral vrienden en pagina’s van doelen die mij interesseren.
 3. e-mail.
  De e-mails met alle nieuwsbrieven die me regelmatig verleiden om veel tijd door te brengen met online shoppen zijn dankzij deze website verleden tijd. De nieuwsbrieven die ik nog wilde bewaren komen dagelijks binnen en voor de rest heb ik me eenvoudig en snel uitgeschreven. Ideaal.

Offline

 1. foto’s
  De foto’s die ik op mijn telefoon zet ik via Dropbox op mijn computer. Daar sorteer ik ze regelmatig. Ik zet ze in mappen per jaar en eventueel sorteer ik ze in die mappen nog per activiteit. Mijn plan met deze foto’s is ze per jaar af te drukken en de rest zo veel mogelijk te verwijderen. Of toch maar op mijn externe harde schijf te bewaren? Je ziet het: minimaliseren is niet eenvoudig.
 2. Andere bestanden.
  Deze zoek ik regelmatig uit. Bestanden van de lerarenopleiding mogen weg en ik zoek naar een duidelijke structuur. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik mijn downloadsmap regelmatig opruim en dat mijn bureaublad niet langzaam wordt gevuld met onnodige bestanden.

Wat zijn jouw tips om digitaal te minimaliseren?

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

2 Reacties

 • Reply Resaarcle 9 juni 2017 at 21:46

  Bedankt voor je tips! Ik heb meteen mijn nieuwsbrieven opgeruimd!

  • Reply Andrea 10 juni 2017 at 09:28

   Graag gedaan! Wat leuk om te horen dat je er direct mee aan de slag bent gegaan.

  Reactie