Uitdagingen

Energie besparen en de wereld sparen

Allereerst, sorry voor de gekke titel, maar het klonk zo grappig. Toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde, kreeg ik regelmatig te horen dat ik de ramen niet open moest zetten wanneer de verwarming aan stond of dat ik de lampen uit moest doen wanneer ik een kamer verliet. Mijn ouders zeiden dit, naar mijn idee, niet uit milieuoverwegingen, maar ook gewoon omdat ze het zonde vonden van de energie. Toch hebben ze me wel veel geleerd over hoe ik het beste met energie om kan gaan. Iets waar ik nu veel gebruik van maak, want ik vind het zelf belangrijk om zuinig om te gaan met energie. Vooral om het milieu te sparen. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat we zuinig zijn op deze aarde, maar een lage energierekening is natuurlijk ook leuk. De tips die ik vandaag geef zijn niet moeilijk en kosten weinig moeite. Energie besparen hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn.  

Het is een hele rij met tips geworden, dus ik heb tussenkopjes toegevoegd, op die manier kan je eenvoudig de tips vinden die voor jou interessant zijn.

 1. Wassen.
  Dat wasmachines stroom gebruiken, lijkt me duidelijk. Dat ze meer stroom gebruiken wanneer je warmer wast, weet denk ik niet iedereen. Dit komt namelijk doordat wasmachines zelf hun water opwarmen. Wassen is noodzakelijk, dus niet wassen is geen optie, maar er zijn wel een aantal manieren om zuiniger te wassen.
  – Was pas wanneer je een volle trommel hebt. Eén keer een volle trommel draaien kost minder energie dan twee (of drie) keer een halfvolle
  – Was koud(er), dus op 30 graden (of op eco, maar dat kan ik niet). Het is wel handig om bijvoorbeeld vaatdoekjes op 60 graden te wassen in verband met de hygiëne. Was dan natuurlijk niet alleen die vaatdoekjes op 60 graden. Ik voeg vaak nog theedoeken, handdoeken, beddengoed, sokken en ondergoed toe. De dingen die extra schoon moeten worden, dus.
  – Wanneer je kleding niet heel vies is kan je een kort wasprogramma draaien.
  – Een milieuvriendelijk wasmiddel, bijvoorbeeld Seepje
  Sommige mensen zeggen dat het goed is om je wasmachine af en toe op 90 graden te laten draaien (met azijn). Iemand hier ervaring mee?
 2. De verwarming
  – De verwarming staat nog niet aan bij mij in huis, dat komt trouwens ook wel doordat ik een klein huisje heb waar de zon (bijna) de hele dag op staat. Het is nu zelfs nog 21 graden bij mij in huis, ondanks het feit dat ik mijn raam elke dag even open heb en mijn ventilatierooster altijd open heb. Wat ik tot nu toe altijd probeerde was de verwarming zo lang mogelijk uit te houden, minimaal een half jaar. Dat scheelt een heleboel energie, maar het is toch ook wel erg afhankelijk van het weer en je huis. Dit jaar hebben we namelijk een warme herfst en mijn huisje is goed geïsoleerd.
  – Wanneer je dan toch de verwarming aan hebt staan, zet deze dan een graadje lager en doe een trui aan of pantoffels. Wanneer ik overdag aan het studeren ben zet ik mijn verwarming minder hoog dan ’s avonds wanneer ik gewoon rustig op de bank zit.
  – Blijf ventileren, want wanneer je meer verse, droge, lucht in je huis hebt, wordt je huis namelijk sneller warm. Daarnaast is verse lucht ook gewoon gezonder.
  – Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen uit. Dit is voor mij sowieso nodig, omdat ik in mijn woonkamer slaap en ik wanneer ik in een te warme kamer slaap erg snel last van mijn keel.
  – Doe je deuren dicht. Een warme woonkamer is fijn, maar het trappenhuis verwarmen is natuurlijk minder noodzakelijk.
  – Doe de gordijnen ’s avonds dicht en laat ze niet voor de verwarming hangen. Er komt ontzettend veel kou binnen via de ramen en wanneer je gordijnen voor je verwarming hangen, houden ze natuurlijk de warmte van je verwarming tegen.
 3. Stroomverbruik
  Deze tips zijn eenvoudig en kosten helemaal weinig moeite.
  – Doe lampen uit in ruimtes waar je niet bent.
  – Koop spaarlampen en LED-lampen, dat scheelt energie en ze gaan nog lang mee ook!
  – Haal opladers uit het stopcontact wanneer je niets aan het opladen bent. Je oplader gebruikt namelijk ook stroom wanneer je, je telefoon niet aan het opladen bent.
  – Schakel je apparaten helemaal uit. Wanneer je apparaten op stand-by staan gebruiken ze meer stroom dan je denkt en dat is natuurlijk zonde.
 4. Waterverbruik
  – Lang douchen deed ik sowieso eigenlijk al nooit, maar sinds kort ben ik me er extra bewust van hoeveel energie je verbruikt bij het douchen. Ik gebruik nu een timer en douche maximaal vijf minuten, drie minuten lukte ook, maar de kraan tussendoor elke keer uitzetten vond ik gewoon vervelend… Ook ik ben geen super groen meisje hoor.
  – Draai de kraan dicht wanneer je, je tanden aan het poetsen bent. (Waarom zou je de kraan überhaupt twee minuten voor niets laten lopen?)
  – Spoel geen onnodige dingen door de wc (bijvoorbeeld een restje soep). Een gemiddelde wc in Nederland gebruikt 6 liter water bij het doorspoelen, zonde natuurlijk om zoveel water te gebruiken om je restje soep te dumpen.

Ondanks dat ik veel van deze tips al redelijk automatisch toepas, blijft het voor mij nog een zoektocht hoe ik energie kan besparen zonder in de kou (of in het donker) te gaan zitten. Ik wil natuurlijk ook nog wel comfortabel blijven leven.

Probeer jij energie te besparen? Heb je nog tips voor me? 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

2 Reacties

 • Reply Warmetruiendag - 1 februari 2016 at 07:02

  […] Als we allemaal iets kleins doen, maakt dat uiteindelijk een verschil. Eerder gaf ik al een aantal tips om energie te besparen. De verwarming één graag lager zetten, scheelt 6% energie*.  Meedoen aan […]

 • Reply Plasticdieet, mijn nieuwe dieet - 29 juni 2016 at 15:09

  […] ander schrijven, maar toen kwam ik het plasticdieet tegen. Zoals jullie weten ben ik een beetje een groene idioot én probeer ik minder verpakkingen en plastic te gebruiken. Genoeg redenen dus om vandaag over dit […]

 • Reactie