Vol plezier

Onze favoriete spelletjes #1

Spelletjes. William en ik zijn er gek op. We spelen regelmatig spelletjes en we hebben inmiddels een aardige verzameling. We spelen veel bekende spelletjes, maar onze verzameling heeft ook een aantal minder bekende spellen. In deze nieuwe serie laten we onze favoriete spellen zien. Sommige spellen kennen we heel goed en andere hebben we maar een paar keer gespeeld. Op deze manier hopen we jullie te overtuigen van onze favoriete spellen. Lees dus snel verder en roep daarna je vrienden bij elkaar en ga aan de slag!

Vandaag wil ik beginnen met één van mijn favoriete spellen en omdat ik er zoveel over kan zeggen hou ik het vandaag ook alleen bij dit spel, Carcassonne. Ik heb namelijk niet alleen het basisspel, maar een big box met vijf uitbreidingen.

Het basisspel

Het idee van het spel is dat je elke beurt een kaartje aanlegt en zo het bord vormt. Met de onderdelen die je aanlegt kan je steden, kloosters of wegen bouwen. Je verdient punten door een van je houten poppetjes op een van de eerder genoemde bouwwerken zetten en deze af te bouwen.

Een andere manier om punten te verdienen is door een steen in een weiland te leggen. Op die manier krijg je aan het einde van het spel punten voor elke afgebouwde stad in je weiland punten.

De uitbreidingen

De uitbreiding

Deze uitbreiding heeft geen originele naam, maar voegt wel een aantal regels en extra kaarten toe. Zo zijn er een aantal mogelijkheden om extra punten te krijgen voor je wegen en kastelen, maar dan moet je ze wel voor het einde van het spel afgerond hebben, anders krijg je er helemaal geen punten voor.

Schapen en heuvels

In deze uitbreiding zitten een aantal stenen die het vormen van weilanden en het bouwen van grote kastelen iets lastiger maken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om aan de slag te gaan als herder en met een beetje geluk bouw je jouw kasteel op een heuvel.

Kooplieden en bouwmeesters

Bij deze uitbreiding moet je extra goed opletten. Een kasteel is niet van jou wanneer je het hebt geclaimd met je poppetje. De punten kunnen zomaar naar een van je tegenspelers gaan wanneer zij je kasteel afronden. Je kan ook nog punten verdienen door steden af te bouwen met grondstoffen en die leveren je aan het einde van het spel punten op.

Het rad van fortuin

Deze uitbreiding hebben we eigenlijk nog maar een keer gespeeld en ik vind deze het minst leuk. In deze versie speel je het spel namelijk met een rad waarbij die de gebeurtenissen op het bord bepalen. Zo kan je punten winnen, maar ook horigen verliezen.

De rivier

Deze mini-uitbreiding verandert alleen het begin van het spel. Je begint namelijk niet met de gebruikelijke beginsteen, maar met een rivier. Deze bestaat uit X stenen die je aanlegt zoals in het basisspel. Nadat je de rivier hebt gelegd speel je verder zoals gebruikelijk.

Ben je al overtuigd van Carcassonne? 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

Nog geen reactie. Laat jij de eerste achter?

Reactie