Uitdagingen

Over dat ene goede voornemen waarbij ik mijn afval ga verminderen

In mijn lijstje met “goede voornemens” hebben jullie kunnen lezen dat ik in dit jaar een maand geen afval wil produceren. Een aantal van jullie lieten me weten dat dit een onmogelijke opgave leek. Zelf denk ik dat dit niet zo is, daarom deel ik vandaag een aantal dingen die iedereen kan doen. Misschien staat er ook wel iets voor jou tussen! 

Een maand helemaal niets weggooien gaat natuurlijk niet, want dan zou ik ook een hele maand niets kunnen eten. Wanneer je groenten eet heb je tenslotte altijd groen afval. Het idee van de maand waarin ik geen afval wil produceren is vooral dat ik ga kijken op welke manieren ik mijn afval kan verminderen. Op dit moment zijn er al een heleboel dingen die ik probeer te doen, zoals mijn eigen zakjes meenemen naar de markt, maar er komen ook nog genoeg verpakkingen mijn huis in. Helaas zijn er ook een aantal dingen, zoals pasta, waarvan ik nog altijd niet weet hoe ik die in Gouda zonder verpakking kan kopen. Die dingen zal ik in papieren verpakkingen kopen, zodat die makkelijk gerecycled kunnen worden. Voor plastic kies ik niet, omdat de kwaliteit achteruit gaat wanneer het gerecycled wordt. Geen verpakkingen dus en wanneer het nodig is dus kartonnen verpakkingen. Alleen in het uiterste geval dat het echt niet anders kan zal ik iets kopen in een plastic verpakking. In die gevallen zal ik er wel op letten dat het in die gevallen om plastic gaat dat wel gerecycled kan worden.

Oké, nu ik dit gezegd heb is het tijd om te gaan kijken hoe ik in die maand aan de slag ga. Let’s go!

Voor de maand zonder afval begint

Voordat ik aan mijn afvalvrije maand ga beginnen, zal me verdiepen in manieren om geen afval te produceren. Er zijn meerdere blogs te vinden die helemaal gericht zijn op het leven zonder afval. De drie blogs die ik hiervoor volg zijn de volgende:

Het verminderen van afval gaat aan de hand van de volgende vijf principes: weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren. Hier kan je daar meer over vinden. Voordat ik een maand bewust ga proberen helemaal geen afval te produceren, zal ik eerst op zoek gaan naar hoe ik zo het produceren van afval zo veel mogelijk kan voorkomen.

Dit filmpje geeft een eenvoudig beeld van de manier waarop je afval kan verminderen.

Maar hoe ga je dan boodschappen doen?

Alles zit tegenwoordig toch in plastic verpakt, hoe kan je dan nog boodschappen doen? Het is best goed te doen, eigenlijk. De afgelopen tijd probeer ik namelijk al zo veel mogelijk eten zonder verpakking te kopen. Groenten kan je op de markt kopen. Ik gebruik er katoenen zakjes voor en neem een aantal dingen die ik koop, zoals bijvoorbeeld bananen, gewoon los mee in mijn boodschappentas. Verder kan ik in Gouda in de Vitaminstore onder andere rijst, coucous en rode linzen tappen, waardoor ik ze zonder verpakking kan kopen. Afgelopen week heb ik er coucous en cruesli gehaald en dat ging echt prima! De verkoopster was erg behulpzaam en er zijn echt heel veel producten te vinden. Ik ga zeker nog een keer terug!
Kaas kan je op de markt of, zoals ik doe, op boerderij kopen. Je kan de kaas dan laten verpakken in een bijenwasdoek die je zelf hebt meegenomen. Ik heb op dit moment nog geen bijenwasdoek, maar ik ga er binnenkort wel eentje kopen.

En je cosmetica dan?

Heel simpel, zelf maken. De ingrediënten moet ik helaas wel in een verpakking kopen, maar meestal zijn dit verpakkingen die gerecycled kunnen worden. Zo zijn er kartonnen dozen met baking soda en de meeste andere ingrediënten die je nodig hebt voor je cosmetica kan je ook in karton of glas kopen. Lauren Singer van Trash is for Tossers toont op youtube hoe je eenvoudig zelf tandpasta en deodorant kan maken. Ik ben benieuwd hoe die werken. Ze geeft hier trouwens ook een goede lijst met alternatieven voor een heleboel producten.

Mocht je nou geen zin hebben in een Engels filmpje, kijk dan het derde filmpje. Die is in het Nederlands en ook nog eens super leuk!

Waarom ga jij dit doen dan?

Eigenlijk is het heel simpel. Ik zou graag minder afval produceren, omdat het zonde is dat we zoveel weggooien zonder na te denken over de gevolgen voor de aarde. We consumeren per jaar dan de aarde kan produceren, dat kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan. Ik geloof dat God ons de verantwoordelijkheid over de aarde heeft gegeven. Hij heeft ons op ZIJN aarde gezet. En wat doen wij? Wij maken de aarde langzaam kapot, we putten de aarde uit. Ik geloof dat God van ons vraagt om goed voor de aarde en haar bewoners te zorgen. Daarom doe ik dit, omdat ik denk dat ik op deze manier minder bijdraag aan het uitputten van de aarde.

Wat vinden jullie van mijn plan? 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

4 Reacties

 • Reply Yvonne Renckens 11 februari 2016 at 09:53

  Tof dat je deze uitdaging aan gaat!
  Ik ben erg benieuwd bij welke adressen je zonder verpakking kan winkelen in Gouda. Voor amdere steden in Nederland heb ik een lijstje met Zero Waste winkels op mijn site gezet, misschien heb je er wat aan in je uitdaging: http://www.yfairproductions.nl

  • Reply Andrea 11 februari 2016 at 14:07

   Ik ga eens in het lijstje kijken! Ik heb er vast wel iets aan, dankjewel voor de tip. 🙂

 • Reply Book lovers opgelet: overweeg eens een abonnement bij de bibliotheek - 9 maart 2016 at 07:10

  […] mijn poging om een maand zonder afval te leven ging ik op zoek naar blogs met tips en leuke alternatieven. Eén van de blogs die ik vond […]

 • Reply Stoor jij je ook zo aan plastic om je groenten? Dit is de oplossing! - 17 februari 2017 at 07:13

  […] van mijn goede voornemens voor 2016 was minder afval produceren. Dit bleek moeilijker dan ik had gedacht. In Gouda is er geen […]

 • Reactie