Sport, Vol plezier

Groundhoppen #1

Groundhoppen, wat is dat? Een gedachte die waarschijnlijk bij veel van jullie is opgekomen, bij het lezen van de titel. Daarom zal ik eerst een korte uitleg geven. Groundhoppen is een fenomeen waarbij voetbalfanaten zo veel mogelijk stadions bezoeken. De term groundhopping is een afgeleide van ‘grasshopping’ en samengesteld uit de woorden ground en hopping. In het Nederlands is dat grond of bodem, voetballiefhebbers uit Engeland vertalen deze term ook naar locatie van een voetbalclub. Hoppen is staat voor bewegen of springen. Kortom een groundhopper beweegt van stadion naar stadion om uiteindelijk zoveel mogelijk wedstrijden te zien in verschillende stadions. 

Met groepje vrienden bezoek ik, William, een voetbalstadion uit de Eredivisie of de Jupiler League. Afgelopen weekend was het weer is tijd voor zo typisch mannenavondje. Gezellig  een avond voetbal kijken, bier drinken en een vette hap eten. Afgelopen weekend gingen we naar Het Kasteel. Jaja, een cultureel avondje?! Nee gelukkig niet, Het Kasteel is de thuishaven van Sparta Rotterdam, de voetbalclub die momenteel tweede staat in de Jupiler League. Het Kasteel is het eerste voetbalstadion van Nederland en is in 1916 gebouwd. Met deze achtergrondinformatie waren wij wel benieuwd of deze nostalgie nog was te beleven in Rotterdam.

Vrijdagavond vertrokken we met ze drieën naar de Rotterdamse wijk Spangen. Een cd met voetballiedjes (Andre Hazes – bloed, zweet en tranen) zorgde direct al voor een prima voetbal sfeer. Na de auto op een industrieterrein neer te hebben gezet, liepen we een door een woonwijk naar het stadion. Een relatief groot stadion (11.000 zitplekken) voor een Jupiler League club. Gelukkig konden we gelijk doorlopen en konden we rustig een mooi plekje opzoeken, in ons vak hadden we geen vaste rij- of stoelnummer. Door de stadionspeakers klonk de sparta mars, een nostalgisch clublied. De wedstrijd begon goed voor Sparta-Rotterdam dat binnen drie minuten al op voorsprong kwam tegen Telstar. De verdere verloop van de wedstrijd was niet echt iets om over naar huis te schrijven, er werden weinig kansen gecreëerd. Maar dat mocht de pret niet drukken, zo deed een vriend van mij er een klein half uurtje over om drie bier en drie broodjes frikadel te halen. En hadden wij grote schik op de tribune toen die terug kwam ;). De wedstrijd werd in tweede helft nog spannend toen Telstar in de 74ste minuut de 1-1 gelijk maakte. Maar Sparta kwam gelukkig zeven minuten voor tijd weer op voorsprong zodat het stadion weer even uit ze voegen sprong.

Na de wedstrijd liepen we nog even langs het oude tribune gedeelte en sloten we de avond traditioneel af bij de grote M.

Welk stadion zouden jullie wel is willen bezoeken?

 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

2 Reacties

  • Reply Avondje groundhoppen aan de dijk #2 - 26 oktober 2015 at 07:11

    […] de rust hebben we ons prima vermaakt, omdat het bier dit keer veel sneller werd gehaald dan de vorige keer. Dit kwam vooral door de snelle oma’s achter de tap. Daarnaast werden er in de rust […]

  • Reply 5 voordelen van het sporten bij een amateurvoetbalclub! - 6 februari 2016 at 16:25

    […] jullie waarschijnlijk wel weten ben ik een verfent voetballiefhebber. Naast mijn hobby groundhoppen, trap ik zelf ook af en toe wel is een balletje bij de plaatselijke voetbalclub. Vandaag wil ik een […]

  • Reactie