Vol plezier

Hoe word je een burger?

Vorige week schreven wij over de verschillende stelletjes die er zijn en één van die stelletjes was het burgerlijke stel. Om een burgerlijk stel te worden, moet je natuurlijk wel eerst een goede burger worden. Daarom is het vandaag tijd om jullie te vertellen hoe je een goede burger wordt. We hebben een mooi stappenplan opgesteld. Als studenten hebben we tenslotte genoeg ervaring met het anti-burger zijn. We weten dus precies was je moet doen om een goede burger te zijn, namelijk alles wat we nu niet (proberen te) doen.  

 1. Ga op tijd naar bed
  Tijdens je studententijd heb je nog veel energie en ga je door tot diep in de nacht. Als burger heb je die energie niet meer, dus nu ga je standaard rond tien uur ’s avonds naar bed.
 2. Sta op tijd op
  Doordat je vroeg naar bed gaat kan je ook vroeg weer opstaan. Dat is toch wel praktisch nu je ruim veertig uur per week voor een baas moet zwoegen. Daarnaast, je oma zei het al: “Morgenstond heeft goud in de mond”.
 3. Eet gezond en neemt je eigen lunchpakketje mee 
  Je hebt nu geld voor gezond eten, maar een lunch kopen is te duur, dus die neem je maar mee. Je bent niet voor niets een zuinige Nederlander.
 4. Betaal je rekeningen op tijd 
  Nu je eindelijk weer een gezonde bankrekening hebt, kan je je rekening ook gewoon direct betalen.
 5. Vier je verjaardag in een kring mét schaaltje met leverworst, blokjes kaas én augurk met plakje boterhamworst 
  Volgens mij heeft dit geen uitleg nodig.
 6. Koop een agenda en gebruik die ook
  Je vergeet je afspraken niet meer en noteert ze ook netjes. Dus geen appjes met “Waar ben je, gast?” meer.
 7. Kom op tijd
  Je slaapt genoeg, eet gezond én je gebruikt je agenda. Op tijd komen is nu dus ook geen probleem meer.
 8. Bier drinken kost je steeds meer moeite
  Door al het gezonde eten, vroeg slapen en vooral de lange dagen werken vergeet je zo af en toe dat je ook bier kan drinken. Wanneer je dan eindelijk een biertje te pakken hebt, blijkt dat je er eigenlijk niet meer zo goed tegen kan. Na drie biertjes vertrek jij weer naar huis én de volgende ochtend is de wereld ook wat minder mooi. Gelukkig heb je als echte burger natuurlijk altijd paracetamol in huis.
 9. Zorg dat je koelkast altijd gevuld is
  Door alle doordeweekse drukte heb je geen tijd om elke dag boodschappen te doen, daarom doe je nu op zaterdagochtend de boodschappen. Je bent toch al vroeg wakker. En zeg nou eerlijk, wat is er leuker dan de prijzen van de verschillende soorten wasmiddel vergelijken op je zaterdagochtend?!
 10. Zorg dat je een vaste dag hebt waarop je de was doet en je huis schoonmaakt
  Op je werkdagen heb je geen tijd om je huis schoon te maken en de was blijft vaak ook staan, daarom pak jij op zaterdagochtend, na de weekboodschappen, je poetsemmertje om lekker het hele huis te soppen. Ondertussen draait de wasmachine lekker. Deze werkzaamheden voer je het liefst uit met deze playlist op de achtergrond, natuurlijk.
 11. Zaterdag is patatdag 
  Soms ben je toe aan een pauze. Een pauze van het gezonde eten. Deze pauze moet je natuurlijk wel inplannen, want anders doe je op zaterdagochtend weer niet de juiste boodschappen. Daarom eet je nu elke zaterdagavond lekker frietjes van de lokale “Piet patat”. Wel zo makkelijk op je wasdag, want na al dat poetsen heb je natuurlijk geen zin meer om te koken.
 12. Doe je afwas direct na het avondeten
  Al die lelijke borden die je tijden je studententijd had heb je inmiddels verwisseld voor een mooi servies, dus je hebt veel te weinig borden om de afwas een week uit te stellen. Daarnaast, je huis moet je natuurlijk wel netjes houden, dus de afwas wordt een dagelijkse bezigheid. Het gaat tenslotte een stuk sneller wanneer je die vieze pannen meteen na het eten schoonmaakt…
 13. Zorg dat bankhangen je favoriete bezigheid wordt voor de zaterdagavond
  Na een drukke werkweek heb je helemaal geen zin meer om bier te drinken. Je kijkt veel liever naar een leuke talentenjacht op een zender waar om de tien minuten reclame is. In die vijf minuten kan je mooi even nieuwe koffie pakken, de vaatwasser uitruimen, een plaspauze houden en de hond uitlaten. Ideaal, toch? Kan je meteen na de uitzending je bed in.
 14. Loop een rondje op zondagmiddag
  Op zondag ben je lekker uitgeslapen, dus is het tijd om de natuur in te gaan. Je pakt je wandelschoenen en je camera. Dit soort moment moet je natuurlijk wel vastleggen. Tijd voor een heerlijke wandeling door het lokale bos waarbij je ook meteen een mooie nieuwe achtergrondfoto kan maken voor je laptop. Die mooie bomen zijn zo rustgevend.
 15. Pak na het wassen van je kleding zo af en toe een strijkijzer 
  Je kleding moet er natuurlijk wel representatief uitzien. Dus je overhemd, rokje, jurkje, pantalon en trui gaan op zaterdagmiddag toch nog even snel onder het strijkijzer door. Gelukkig kan je ondertussen mooi even je favoriete serie terugkijken, want daar heb je de rest van de week geen tijd meer voor.

Gelukkig zijn wij nog héél even student, want al deze dingen zien wij voorlopig nog niet zitten.

Wat hoort er volgens jou bij een echte, goede burger? 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

4 Reacties

 • Reply Shirley 16 maart 2016 at 07:51

  Ik ben al bijna een halve burger, maar wel al vijf jaar afgestudeerd. Ik weet niet zeker of ik nu goed bezig ben of niet 😉

  • Reply Andrea 16 maart 2016 at 08:19

   Haha, ik weet niet of je graag een burger wil zijn of niet 😉

 • Reply 5x dingen die ik nog wil leren - 30 mei 2016 at 07:04

  […] mijn studententijd bijna is afgelopen en ik volgend jaar toch echt een burger ga worden, wil ik (natuurlijk) niet stoppen met leren. Oké, ik ga nog een opleiding volgen om voor […]

 • Reply 6x dingen die ik nog wil leren - 30 mei 2016 at 09:05

  […] mijn studententijd bijna is afgelopen en ik volgend jaar toch echt een burger ga worden, wil ik (natuurlijk) niet stoppen met leren. Oké, ik ga nog een opleiding volgen om voor […]

 • Reactie