Vol plezier

Een nieuwe stad, een nieuwe kerk

Toen ik voor het eerst uit huis ging, kwam ik nog bijna elk weekend bij mijn ouders. Toen ik vaker een weekendje in Rotterdam bleef, ging ik ik in die weekenden ook daar naar de kerk. Dat waren verschillende kerken, omdat ik vaak met vrienden mee ging. Tegenwoordig ben ik veel vaker een weekend in mijn eigen huisje. Tijd om een nieuwe kerk te zoeken, dus.

Toen ik net in Gouda woonde besloot ik om samen met William een kerk te gaan zoeken waar we ons allebei op ons plek zouden voelen. We gingen dus samen op zoek naar de nieuwe gemeente waar ik me in zou gaan schrijven. William gaat tenslotte mee wanneer we samen in Gouda zijn. We wisten ongeveer wat we in een gemeente zoeken en gingen aan de hand daarvan op zoek naar een gemeente.

Voor ik verder ga vertellen over de zoektocht eerst nog even dit: Ik gebruik de woorden kerk en gemeente door elkaar, maar met beide bedoel ik hetzelfde. Namelijk de groep Christenen waar ik me bij ga aansluiten (in dit geval in Gouda). Er zijn namelijk veel stromingen te vinden en ik zoek dus een groep waar ik bij pas.

Het begin van onze zoektocht

We begonnen de zoektocht met een bepaald idee van de kerk die we zoeken. Ik vind het zelf belangrijk dat de gemeente ook buiten de wekelijkse diensten actief is. Ik heb nu nog een kring bij mijn studentenvereniging, maar na dit jaar word ik lid-af en dan ben ik mijn kring kwijt. Een kring bij de kerk, dus. Daarnaast vinden William en ik het allebei prettig wanneer de dominee niet alleen maar theoretische kennis deelt in zijn preek, maar ook praktisch is. Theoretische kennis is fijn, maar het is ook belangrijk om te leren hoe je de dingen die Jezus ons heeft geleerd in het dagelijks leven toe kan passen. Dat er jonge leden aanwezig zijn in een gemeente vinden we ook belangrijk. Het is toch wel erg fijn wanneer er leeftijdsgenoten zijn, want die zijn vaak met dezelfde dingen bezig. Als laatste vonden we het allebei eigenlijk ook wel fijn wanneer er ook modernere vertalingen van de psalmen en andere liederen gezongen worden. Dat laatste punt was wel iets minder belangrijk, maar we namen het wel mee.

De uitvoering

We begonnen heel simpel online. We gingen zoeken naar de verschillende kerken die er in Gouda zijn. De eerste kerk die we bezochten was de kerk bij mij aan het einde van de straat. Deze dienst viel ons helaas erg tegen. Er waren weinig jongeren in de gemeente, de kerk was lang niet vol en de inhoud van de dienst had voor ons te weinig inhoud. Vervolgens bezochten we de Sint Jan, een kerk die sowieso om de glazen al het bezoeken waard is. Over deze kerk waren we al tevredener. Het is een grote gemeente, de dienst had een duidelijke en informatieve die ook nog praktisch was. Uiteindelijk besloten we nog een kerk te bezoeken, omdat we toch graag meer wilden zien voordat ik de beslissing zou nemen om me bij een kerk in te schrijven.

De uitkomst

We gingen nog even verder zoeken en kwamen uiteindelijk bij De Oostpoort terecht. We waren bijna direct enthousiast over deze gemeente. Er zitten veel jongeren in de gemeente, de preek sprak ons aan en er zijn kringen. We hebben de kerk inmiddels al een paar keer bezocht en ik was er twee weken geleden voor het eerst alleen. Na de dienst besloot ik te informeren naar de kringen in de gemeente en de mogelijkheid om me over te laten schrijven. Inmiddels heb ik de eerste informatie ontvangen over de kring en het inschrijven is ook bijna geregeld. Ik ben benieuwd naar hoe het er verder gaat bevallen. Ik zal jullie op de hoogte houden.

En verder…

Er is nog één ding dat ik heel graag kwijt wil over de gemeente. Het is namelijk een groene gemeente en dat maakt me blij. Ik vind het belangrijk dat kerken ook bewust bezig zijn met de wereld en de mensen die deze aarde bewonen. We hebben de verantwoordelijkheid gekregen om voor deze wereld te zorgen en ik denk zeker dat kerken hier een voorbeeldfunctie in hebben. Mensen komen er immers om gemeente met elkaar te zijn én om er te leren over hoe Jezus ons heeft voorgeleefd.

Ga jij weleens naar de kerk?

Bron foto

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

Nog geen reactie. Laat jij de eerste achter?

Reactie