Vol plezier

NK polsstokverspringen

Fierljeppen, een oer-Hollandse sport die nog maar weinig mensen kennen, maar bij ons in de buurt (en in Friesland) nog springlevend is. Wij bezochten afgelopen zaterdag het Nederlands kampioenschap van dit polsstokverspringen dat dit jaar in Vlist, een klein dorpje in de Krimpenerwaard, gehouden werd.

Polsstokverspringen

Voor de mensen die nog nooit van polsstokverspringen hebben gehoord een korte uitleg: De sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een goede insprong, het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een afsprong in een zandbed te landen.*

Aangekomen op de locatie konden we onze auto parkeren op het weiland onderaan de dijk. Voor vijf euro konden we dit Nederlands Kampioenschap bezoeken. Er zijn denk weinig Nederlandse kampioenschappen waar je ook maar vijf euro entree hoeft te betalen. Tijdens de voorbeschouwing zong het lokale mannenkoor enkele oud Hollandse zeeliederen. Velen mensen hadden hun tuinstoel van thuis mee genomen. Het was, met 26 graden, tenslotte prima weer om polsstokspringen te kijken. Na de voorbeschouwing stelde de Friezen en Hollanders zich op de schans om gezamenlijk het Nederlandse volkslied te zingen. Als het NK is Friesland is zingen ze trouwens het Friese volkslied.

Het was een spannende wedstrijd bij alle groepen waren de springers aan elkaar gewaagd. De ene springer was nog fanatieker dan de ander. De Friezen blonken hier wel in uit, want de ene gezicht uitdrukking was nog … dan de ander.

Hieronder de winnende sprong van de groep junioren.

Kortom een gezellig dagje van een oer-Hollandse sport genieten onder prima omstandigheden.

Durf jij zo hoog te klimmen met stok over het water?

* bron

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

Nog geen reactie. Laat jij de eerste achter?

Reactie