Uitdagingen

Plasticdieet, mijn nieuwe dieet

Eigenlijk wilde ik vandaag over iets heel ander schrijven, maar toen kwam ik het plasticdieet tegen. Zoals jullie weten ben ik een beetje een groene idioot én probeer ik minder verpakkingen en plastic te gebruiken. Genoeg redenen dus om vandaag over dit onderwerp te schrijven! Benieuwd wat het plasticdieet is? Ik leg het vandaag allemaal uit! 

Wees maar niet bang. Ik ga niet allemaal plastic eten. Het is ook geen dieet dat iets met mijn gewicht te maken heeft. Het plasticdieet is namelijk een heel speciaal dieet. Het gaat namelijk over ons consumptiegedrag. Bijna alles wat we kopen is namelijk in plastic verpakt of gemaakt met plastic en dat heeft veel invloed op het milieu. Dit dieet is bedoeld om ons daar bewust van te maken door een maand zonder “plastic wegwerpproducten en verpakkingen” te gaan leven en duurt een maand. Die maand begint al komende vrijdag én daarom wil ik er vandaag heel graag wat meer over zeggen!

Waarom zou je meedoen aan dit dieet?

De zogenaamde plastic soup is echt een probleem. De zeeën zitten vol met plastic dat het water vervuilt. Grotere stukken die dieren opeten waardoor ze sterven, maar ook hele kleine deeltjes die het water vervuilen en daarmee ook de organismen in de zee. Je kent de beelden van dieren die een stuk plastic om hun inmiddels vergroeide nek hebben vast wel. Door mee te doen aan dit dieet leer je om minder plastic te gebruiken, waardoor er ook minder plastic de natuur in gaat om daar voor vervuiling te zorgen.

Het plastic dieet is een initiatief van Opgemärkt en de blog Emma+John (die sowieso super tof is) en zij zeggen het volgende over het dieet:

“Het plasticdieet is onderdeel van Plastic Free July, een internationale actie om aandacht te vragen voor het gebruik van single use plastic in ons leven en mensen uit te dagen deze in juli een dag, een week of een maand lang te weigeren. Het begon in 2011 in Australië als lokaal initiatief, maar wordt inmiddels wereldwijd gevolgd. Vorig jaar haalden duurzaamheidsvereniging Opgemärkt en zero waste blog Emma+John de challenge voor het eerst naar Nederland. Er deden toen ruim 800 mensen mee aan de uitdaging. Dit jaar organiseren we Plastic Free July in Nederland onder de naam Plasticdieet en hopen we op nóg meer deelnemers.” (Bron: plasticdieet)

Maar ik gooi mijn plastic altijd netjes in die speciale zakken om het te recyclen!

Dat is een mooi begin, dat klopt. Toch is er iets mis met dit systeem. Als eerste gebruiken we nog altijd veel plastic dat geproduceerd moet worden, waardoor we veel grondstoffen gebruiken die de aarde uitputten. Daarnaast is het zo dat het recyclen niet zo eenvoudig is. Lang niet al het plastic kan zomaar gerecycled worden en het recyclen kost gewoon ontzettend veel energie. We kunnen dus veel beter minder plastic gaan gebruiken. Op die manier worden er minder grondstoffen gebruikt en hoeven we ook geen energie te steken in het recyclen.

Volledig zonder plastic kunnen leven is voor mij nog iets wat niet mogelijk lijkt, maar wie weet is het ooit mogelijk. Ik denk vooral dat het belangrijk is om na te denken over wat we consumeren. Ik doe in ieder geval mee en hoop zo de komende maand te leren hoe ik nog minder plastic kan gebruiken. Je ontvangt namelijk wekelijks tips wanneer je meedoet. Super handig! Wie weet wordt die oranje zak dan nog een keer overbodig!

Doe jij mee aan dit dieet? Dan gaan we de wereld samen een beetje schoner maken! 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

2 Reacties

  • Reply Japke 30 juni 2016 at 09:56

    Ik ga ook meedoen, ook al lijkt het nu moeilijk. Ik doe al aan afval scheiden maar heb er toch vaak geen goed gevoel bij. Alle beetjes helpen denk ik, het gaat ook vooral om bewustwording

    • Reply Andrea 30 juni 2016 at 11:23

      Succes! Ik denk dat het wel mee gaat vallen hoor. Ik merk bij mezelf dat het steeds beter gaat wanneer je de alternatieven leert kennen 🙂

    Reactie