Vol avontuur

Het referendum over Oekraïne. Wat stem jij?

Vandaag mogen we stemmen over het handelsverdrag met Oekraïne. Een referendum dat door een burgerinitiatief is afgedwongen en daarom wordt gehouden. Dus niet omdat de regering dat wilde, maar omdat minimaal 10.000 burgers* dat willen. Ik weet nog altijd niet zo goed wat ik van dit referendum moet denken, maar ga wel proberen er een paar dingen over te zeggen, dus kijk snel verder om wat van mijn hersenspinsels over het referendum te lezen! 

Het referendum is afgedwongen vlak nadat de wet daarover is ingegaan. De initiatiefnemers zeggen dat ze helemaal niet om Oekraïne geven, maar ze hebben het referendum afgedwongen als actie tegen Europa. Hierdoor ben ik direct al wat minder geneigd om te gaan stemmen. Verder is het ook nog zo dat het referendum raadgevend is. De overheid kan het advies van de stemmers dus negeren. Wat voor zin heeft het dan? We hebben toch voor deze regering gekozen en we mogen er toch op vertrouwen dat zij de juiste beslissingen nemen? Waarom zitten ze er anders? Ik weet wel dat ze soms beslissingen nemen waar lang niet iedereen achter staat, maar dat hoort bij een democratie. Maar goed, wat ik dus wil zeggen is dat de initiatiefnemers niet geinteresseerd zijn in Oekraïne én dat het referendum ook nog eens raadgevend is en dus genegeerd kan worden. Wanneer er geen 30% komt stemmen is het hele referendum sowieso voor niets. Allemaal weggegooid geld, dus. Niet alleen het referendum zelf, maar ook al het geld dat is uitgegeven aan de promotie. Geld dat veel beter aan andere dingen uitgegeven had kunnen worden, vind ik.

Een stemadvies kan ik je niet geven, omdat ik het eigenlijk allemaal niet weet. Er zijn zoveel artikelen verschenen over het referendum en ze zeggen allemaal iets anders. De beslissing is dus aan jullie, maar de vraag is dus hoeveel nut het allemaal heeft. Oooow, ik weet het allemaal niet meer!

Dit artikel gaf me in ieder geval een goed beeld. Het referendum bepaalt natuurlijk niet alles, ons consumptiegedrag doet veel meer.

Ga jij stemmen vandaag? 

* Bron: Raadgevend referendum

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

2 Reacties

 • Reply Margreet 6 april 2016 at 08:24

  Hai Andrea,
  Precies genoeg info om mijn “niet te gaan stemmen” te kunnen verantwoorden naar mezelf;-) en iets te kunnen zeggen als iemand er naar vraagt.
  Haha. Top. Dank je!

  • Reply Andrea 6 april 2016 at 11:08

   Haha, daar doen we het voor 😉 Het blijft inderdaad een gekke situatie dat we nu moeten gaan stemmen voor iets waar de regering toch anders over kan beslissing. Ik twijfel nog steeds of ik ga of niet!

  Reactie