Uitdagingen

Rust pakken in mijn chaotische leven

Afgelopen weekend was het jaarlijkse Focusweekend van de Navigators. Tijdens dit weekend was er een seminar over rust, nadat ik de inleiding hierbij had gelezen was ik bijna meteen overtuigd. Ik ben ontzetten goed in het druk hebben, maar vooral in het gevoel hebben dat ik het heel druk heb. Ik kan dingen niet loslaten en blijf het daardoor heel erg druk hebben in mijn hoofd. Ik hoopte dat ik dit seminar iets kon leren over hoe ik de rust kon vinden in mijn dagelijks leven. Vandaag deel ik wat tips die ik heb meegenomen naar aanleiding van het weekend en vooral vanuit de bijeenkomst over rust. 

De bijeenkomst werd gegeven door de Chaoscoach, Tirza Roor. Ze vertelde vanuit haar ervaring als coach en deed dit door voorbeelden uit haar eigen leven. Doordat ze dingen uit haar eigen leven deelde, spraken de dingen die ze zei me extra aan. Ik zal niet haar hele workshop hier delen, want daarvoor moet je natuurlijk bij haar zijn, maar wel een aantal dingen die me aanspraken en natuurlijk ook de dingen die ik wil gaan meenemen in mijn eigen leven. Ik ben benieuwd hoe het voor mij gaat uitpakken en of het me extra rust zal gaan opleveren.

Routines

De spreekster sprak over de routines die zij heeft ontwikkeld voor haar ochtenden en avonden. Als eerste de ochtenden. We leerden dat het eerste uur nadat je bent opgestaan erg belangrijk is. Blijkbaar is het effectief gebruiken van dit uur erg belangrijk om succesvol te worden. Daarnaast had de spreekster ook een routine voor de avonden. Op haar routines ga ik nu verder niet in, maar ik wil vooral met jullie delen wat ik zelf wil gaan doen met het idee achter deze routines.
Komende weken wil ik gaan proberen om voor de doordeweekse dagen een routine te ontwikkelen voor de ochtenden en de avonden. De weekenden zijn anders, omdat ik op zaterdag moet werken en vaak ook een heel ander ritme heb. Waar ik de routines mee wil gaan vullen weet ik nog niet exact. Ik ga nu beginnen met een aantal dingen en dan vervolgens kijken hoe ik ze eventueel verder kan aanvullen of wat er juist weer uit mag. Ik wil in ieder geval elke dag tijd gaan nemen voor de afwas, opruimen, Bijbel lezen en het plannen van de volgende dag. Hoe ik sporten ga opnemen in een routine weet ik nog niet. Ik wil namelijk drie keer per week hardlopen. Ik denk dat ik deze drie momenten apart ga plannen, maar daar zullen jullie binnenkort meer over horen.

Een planning maken

Eén van de dingen die ik dagelijks wil gaan doen is de volgende dag plannen. Op die manier weet ik waar ik me de volgende dag mee bezig ga houden en wat ik voor die dag geen aandacht hoef te geven. Verder wil ik ook een weekplanning gaan maken. Ik ga zeker niet alles helemaal tot in de minuut plannen, maar zal een aantal wekelijkse activiteiten, zoals de was draaien of de badkamer helemaal schoonmaken, op een vast moment plannen.

Tijd met God

Door alle drukte laat ik mijn tijd met God heel makkelijk achterwege, maar dat is ontzettend jammer. Ik word er regelmatig weer aan herinnerd dat die tijd juist rust zal opleveren. door meer vaste momenten op de dag te kiezen waarop ik tijd met God ga doorbrengen, hoop ik meer rust te vinden. Hoe ik die momenten ga inplannen weet ik nog niet precies. Ik wil deze momenten waarschijnlijk gaan inplannen met bidden en Bijbel lezen (of een dagboekje), maar het kan ook zijn dat ik uiteindelijk besluit om die momenten op een andere manier in te delen.

Tijd voor een bullet journal?

Dit is een punt waar ik al een tijdje over aan het nadenken ben. Ik ben namelijk erg chaotisch en vergeet regelmatig wat ik nog allemaal wil en moet doen. To-dolijstjes zijn een handige manier, maar ik merk ook dat ze voor mij niet ideaal zijn. Komende maandag begint voor mij de tweede helft van mijn studiejaar. Ik ga vanaf dan proberen of een bullet journal voor mij werkt. Ik zal mijn agenda trouwens niet direct niet meer gebruiken, omdat ik het handig vind om afspraken apart te kunnen noteren. Wanneer mijn nieuwe systeem me bevalt zal ik binnenkort een aparte post schrijven over mijn bullet journal.

In het onderstaande filmpje kan je zien hoe een bullet journal werkt.

Hoe zorg jij voor rust in je leven? 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

2 Reacties

  • Reply Lalagè (@Lalage_) 6 februari 2016 at 16:48

    Goed om hierbij stil te staan! Zelf creëer ik kleine en grotere rustmomenten. Ik probeer twee keer per dag te mediteren (20 minuten stil rechtop zitten), vaak is het één keer, maar dat is ook goed. De kunst is om gedisciplineerd maar niet te streng voor jezelf te zijn. Verder zijn er momenten dat ik bewust voel en kijk en luister, bijvoorbeeld als ik voor een rood stoplicht sta te wachten of op de fiets of als ik door de gang loop op kantoor… vaak ben je helemaal in gedachten, maar je kunt ook goed om je heen kijken en genieten van de zingende vogels of met aandacht lopen en je lichaam voelen.

    • Reply Andrea 6 februari 2016 at 16:52

      Dankjewel voor je tip! Vooral dat niet te streng zijn voor jezelf is inderdaad erg belangrijk. Anders krijg je tijdens de rustmomenten nog geen rust. 🙂

    Reactie