Vol plezier

Een tweede tripje naar Warschau

Vorig jaar hebben jullie kunnen lezen dat wij met srprs.me naar Warschau gingen. Wat we toen meemaakten kan je hier, hier en hier lezen. Vorige week gingen we voor een weekend terug, omdat we een goede vriend gingen bezoeken. Deze keer was het niet heerlijk warm, maar winters koud. We bezochten dan ook een heleboel andere dingen. Vandaag deel ik de musea die we zagen met jullie.

Gestapo hoofdkwartier

Dit museum bezochten we aan het einde van de middag toen het al bijna donker werd. Hoewel het museum niet erg groot was, was het niet minder indrukwekkend. In dit museum betreed je de plek waar duizenden Polen zijn gemarteld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum is zeker een aanrader, maar dan moet je wel willen lezen. De geschiedenis is namelijk hoofdzakelijk beschreven in redelijk lange stukken tekst.
Moet je dan niet aan als je niet van lezen houdt? Nee, want ook zonder al het leeswerk is deze voormalige martelruimte nog de moeite waard. De geschiedenis komt er heel erg dichtbij.

Meer over het museum vind je hier.

Praga museum

Dit museum laat de geschiedenis van de wijk Praga zien. Deze wijk, aan de overkant van de rivier, is minder rijk en er zijn ook minder toeristen dan in het centrum van Warschau. Tegelijkertijd is het wel een ontzettend leuke wijk om doorheen te lopen. Het museum viel ons een klein beetje tegen, maar het is wel leuk om naar de wijk te gaan. Als je er dan toch bent, geef het museum dan toch een kans. Misschien waren onze verwachtingen gewoon te hoog.

Meer over het museum vind je hier.

Czar RPL

In dit museum kan je zien hoe het leven was ten tijde van het communisme. Hoewel ook dit museum niet erg groot was, gaf het wel veel inzicht in het leven tijdens het communisme. Bij alle aspecten van het leven is er iets te zien dat ons meer informatie geeft over de periode. Daarnaast is er ook veel achtergrondinformatie over die periode te lezen. Echt de moeite van het bezoeken waard. Als je het museum wil vinden moet je wel even goed zoeken, want het zit goed verstopt. Dus kijk voor je vertrek goed hoe je moet lopen!

Meer over het museum vind je hier.

Warschau

Wil je de stad ervaren zoals tijdens de oorlog? En dan met name tijdens de opstand? Dan moet je naar dit museum. De beelden, teksten en objecten nemen je mee naar Warschau ten tijde van de Duitse overheersing. Dit museum sprak mij het meest aan en ik heb er ontzettend veel van geleerd. Op zondag is het ook nog eens gratis, dus dat is ook fijn.

Meer over het museum vind je hier.

Photoplasticon

Dit was het laatste museum dat we bezochten. Helemaal niet groot, maar de foto’s die je er kan zien zijn ontzettend leuk! Je kan namelijk Warschau zien zoals het was voor de vernietigende oorlog. Het is niet groot, dus je hebt alles zo gezien. Dus ben je in de buurt ga er dan zeker even kijken!

Meer over het museum vind je hier.

Verder…

Zagen we nog een heleboel andere nieuwe dingen, namen we de tram, dronken we thee, koffie en chocolademelk én zelfs shotjes. Tot slot aten we lekkere burgers, pizza’s en voor het eerst Pierogi.

Tot slot: 6 januari

Drie koningen is in Nederland eigenlijk niet meer dan de laatste dag waarop je iemand een gelukkig nieuwjaar mag wensen. In Polen is dat anders. Op deze vrije dag was er een optocht in Warschau en wij gingen kijken. Dat was zeker de moeite waard, kijk maar naar de foto’s!

Wij zouden zeker nog een keer naar Polen gaan, maar dan wel een andere stad.

Ben jij ooit in Polen geweest? 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

1 Reactie

  • Reply 2017 een jaar vol leuke avonturen - 31 december 2017 at 16:40

    […] er -20 en er lag sneeuw. Geen ideale locatie zou je zeggen. Toch was dit niet waar. We hebben er, zoals je eerder hebt kunnen lezen, van genoten. Warschau is echt een toffe stad. We raden jullie dan ook zeker aan om er eens te aan […]

  • Reactie