Uitdagingen

Veertig dagen vasten, veertig dagen lang niet eten?!

Komende woensdag, 10 februari, begint de veertigdagentijd weer. In deze periode wordt er traditioneel gevast door voornamelijk mensen uit de Katholieke kerk. Toch is het vasten in de veertigdagentijd de afgelopen jaren iets dat door veel meer mensen wordt gedaan. Vandaag deel ik mijn gedachten over de zin en onzin rondom het vasten. 

Ik ben geen kenner van de Katholieke traditie, dus wanneer je daar meer over zou willen weten moet je het aan iemand anders vragen. Vandaag wil ik vooral vooral gaan uitleggen wat ik vind van deze periode en wat ik in deze periode wil gaan doen. Veertig dagen helemaal niet eten is namelijk niet helemaal mijn ding, zoals je misschien al wel door had na het lezen van de titel van deze blog.

De veertigdagentijd loopt tot Pasen, maar begint niet veertig dagen daarvoor. Het is namelijk zo dat de zes zondagen in deze periode niet meetellen. Op die dagen wordt er dus niet gevast. Bij vasten denken veel mensen dus aan niet eten of een groot deel van de dag niet eten. Volgens mij is dit traditioneel gezien ook de bedoeling en ook ik heb in het verleden mijn tussendoortjes veertig dagen lang laten staan. Toch wil ik dat dit jaar niet gaan doen, aangezien ik in die periode vooral bezig was met het denken aan de lekkere tussendoortjes die ik moest missen. Volgens mij mist het vasten dan toch echt zijn doel.

Hoe kan je vasten als je wel gewoon blijft eten?

Voor mij gaat vasten dus niet over eten. Het gaat over iets niet (of juist wel) doen, zodat je meer tijd hebt om je op God te richten. Het is een tijd om stil te staan bij de dingen die je hebt en die zo gewoon zijn in ons leven. Dit kan je doen door hele kleine dingen, zoals bijvoorbeeld één minuut korter douchen. Wanneer je, je elke keer bedenkt waarom je minder lang onder de douche staat word je regelmatig herinnerd aan God en aan alle rijkdom die we hebben.

Dat zijn ook de twee dingen waar ik me komend jaar op wil gaan richten. Hoe ik dat exact wil gaan doen weet ik nog niet. Ik wil me vooral op een positieve houding gaan richten, op dankbaarheid. Ik ben erg goed in negatief zijn over dingen en wil dat vooral niet gaan doen. Daarnaast wil ik ook elke dag gaan lezen uit de veertigdagenkalender van Tear. Ik lees deze kalender inmiddels al een paar jaar en wilde ook dit jaar weer gaan lezen, maar had ‘m nog niet gekocht. Gelukkig deelden ze de kalender vorige week in de kerk uit. Wil jij de kalender lezen? Dat kan nog, voor één euro krijg je hem namelijk tot een week na Pasen in je mailbox. Door het lezen van de kalender hoop ik ook extra na te gaan denken over hoe goed we het hier hebben én natuurlijk extra tijd aan God te besteden.

Hoe ik dit exact vorm ga geven weet ik nog niet. Komende dagen ga ik hier nog hard over nadenken. Ik zal jullie op de hoogte houden!

Doen jullie mee met vasten? 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

Nog geen reactie. Laat jij de eerste achter?

Reactie