Leuke dingen, Vol plezier

3 tips om de wereld te veroveren

Nee ik ga niet de wereld veroveren met een superslim idee, maar ik ga jullie vandaag een drietal handige tips geven hoe je met Risk meer kans maakt om te winnen. Afgelopen weekend heb ik mijn favoriete bordspel weer eens gespeeld met groepje vrienden en met behulp van een artikel redelijk goed gespeeld.

Na het lezen van dit handige artikel met aantel tips om nooit meer met Risk te verliezen, heb ik zondagmiddag dus een prima potje risk gespeeld. Door middel van een aantal tips die ik heb uitgeprobeerd gaat jullie winkans zeker omhoog de volgende keer.

Tip 1: Ga altijd voor Afrika
Toevallig had ik in het begin van het spel al gelijk drie gebieden in Afrika. Na het eerste rondje bijzetten en in ander continenten oorlog voeren (voor legerkaarten) kon ik gemakkelijk mijn positie versterken in Afrika. Na vijf ronden had ik Afrika al in mijn bezit. Dankzij een verbond met een medespeler (die Zuid-Amerika had op dat moment) kon ik makkelijk stand houden in Afrika. Europa was namelijk nog druk bezig alle landen te veroveren in het continent en met Azië bemoeiden niemand zich de eerste paar rondes. Nog een kleine tip. Probeer het Midden Oosten ook te veroveren en te versterken, zodat je een goede muur hebt tegen de aanvallen vanuit Australië.

Tip 2: Weet wanneer je met twee dobbelstenen moet verdedigen
Verdediging is de beste aanval bij het spel Risk. De tip die in het artikel stond geschreven was: gooi met twee dobbelstenen als de aanvaller één van de twee dobbelstenen lager dan een drie gooit. Oftewel:
6 en 3: twee stenen
5 en 3: twee stenen
5 en 5: één steen
5 en 4: één steen
4 en 4: één steen
Deze tip heeft mij zeker legers bespaard, let dus voortaan goed op of je met één of twee dobbelstenen gooit. Probeer ook zo min mogelijk grote aanvallen te voeren dit kost je namelijk veel legers.
procentKansverdeling van aanval vs. verdediging uit het MIT-paper The Strategy of Risk, via

Tip 3: Probeer niet op te vallen.
De kunst is om aan het begin van het spel niet op te vallen. Veel medespelers willen, zo leert mijn ervaring, zo snel mogelijk zoveel mogelijk continenten verzamelen. Je krijgt dan al snel veel tegenstanders die je met ze allen tegen jou gaan strijden. Zorg dus dat je niet opvalt en concentreer je op één continent en help andere spelers om met zoveel mensen vrienden te blijven.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips gaan hebben. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Wat is jouw tactiek wanneer je Risk speelt? Ben je aanvallend of verdedigend ingesteld? 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

Nog geen reactie. Laat jij de eerste achter?

Reactie