Vol plezier

Zo houden we het leuk voor iedereen

In een tijd waarin alles sneller, efficiënter en beter moet, lijkt er steeds minder ruimte te zijn voor een vriendelijk woord. Mensen lijken geen oog meer voor elkaar te hebben. Vriendelijk zijn lijkt niet meer nodig. We nemen niet meer de tijd voor een vriendelijk woord of een klein gebaar, een random act of kindness. Vandaag heb ik een paar kleine tips voor jullie om vriendelijk zijn weer in je systeem te krijgen. 

Zeg alsjeblieft en dankjewel

Het is zo makkelijk en laat je direct veel vriendelijker klinken. Je zegt geen “cola”, maar “een cola alsjeblieft”. Het kost je bijna geen moeite, maar het klinkt gewoon veel prettiger. Het is een beetje zoals Piet tegen Tommy zei op mijn cassettebandje van Sesamstraat waar ik vroeger regelmatig naar luisterde. Piet zei namelijk dat je netjes met twee woorden moet spreken wanneer je een pannenkoek bestelt, dus netjes “Ja, meneer”. Hoewel ik mezelf nog niet zo snel meneer of mevrouw zie zeggen in die situatie, is het wel een beetje hoe het werkt. Een kort antwoord klinkt gewoon wat botter.

Kijk mensen aan en zeg goedemorgen

In de trein, aan de kassa en ook op straat. We zijn met onze telefoon of met onszelf bezig, maar niet met de mensen om ons heen. Wanneer de conducteur de kaartjes komt controleren zegt bijna niemand iets. Hoe moeilijk is het om even goedemorgen te zeggen? Ook aan de kassa zijn mensen vaak alleen maar met zichzelf bezig. Wanneer ik achter de kassa sta vind ik dat echt onvriendelijk. Je kan je telefoongesprek best wel even uitstellen, toch? En waarom moet je met je pinpas zwaaien als je ook gewoon kan vragen of je mag pinnen?

Laat je zitplaats netjes achter

Ruim gewoon je koffiebeker op als je de trein uitstapt. Neem je dienblad met afwas mee als je hebt gegeten en het in een bepaald restaurant de bedoeling is. Gooi je afval in de vuilnisbak en vouw die trui die je hebt bekeken weer netjes op (oké, geen zitplaats). Je snapt mijn punt. Dit houdt de wereld gewoon een stukje mooier.

Wat is jouw tip om vriendelijk zijn tegen de mensen om je heen? 

Previous Post Next Post

Dit vind je vast ook leuk:

2 Reacties

  • Reply Linda 23 februari 2016 at 11:29

    Ja ik snap het ook nooit wanneer mensen dat niet doen. Hoe weinig moeite kost het om zoiets te zeggen of inderdaad je spullen op te ruimen? Alleen in kleding opvouwen ben ik echt heel slecht, ik probeer het wel maar het ziet er toch niet uit… Daar zou ik zelf nog beter in kunnen worden 😉

    • Reply Andrea 23 februari 2016 at 14:31

      Ja, inderdaad. Het zijn vaak kleine dingen die het een stuk gezelliger en leuker maken! 🙂

    Reactie